Dynie coraz częściej staramy się uprawiać w ogrodach, gdyż ma wiele zalet. To istna skarbnica pożytecznych dla nas składników – karotenu (prowitaminy A), cukrów i innych związków mineralnych, natomiast nie gromadzi metali ciężkich. Jest przy tym lekkostrawna i przede wszystkim bardzo smaczna – zupą z dyni nie wzgardzi największy niejadek. No i jest też niezaprzeczalną ozdobą ogrodu, gdyż jej owoce występują w rozmaitych kształtach i kolorach. Nie jest to jednak roślina łatwa w uprawie. Co robić, żeby się udała, a czego się wystrzegać – dowiecie się z tego artykułu.
Dynie najlepiej sadzić w miejscach słonecznych i zacisznych na żyznej, przepuszczalnej glebie. Są wrażliwe na niskie temperatury (nawet dłużej utrzymująca się temperatura ok. 8 st. C całkowicie hamuje wzrost roślin), dlatego rozsadę dyni należy wysadzać do gruntu już po tzw. „zimnych ogrodnikach”, czyli w drugiej połowie maja. Młode rośliny mogą nawet okresowo wiednąć podczas wiosennych ochłodzeń, nie wolno ich wtedy dodatkowo dokarmiać i podlewać, bo to może spowodować, iż roślina zwiędnie nieodwracalnie.Ziemię, w której sadzimy dynie, warto okryć włókniną, co ograniczy wahania temperatury i wilgotności gleby, które im zdecydowanie nie służą
Dyniom dobrze służy miejsce obok kompostownika, gdzie mogą czerpać niezbędne dla swego rozwoju składniki pokarmowe. Uprawiając je należy dbać o regularne nawadnianie, jednakże woda do tego użyta musi być odstała, a nie zimna prosto z wodociągu. W warunkach stresowych roślina nie tworzy kwiatów żeńskich, na których będą zawiązki owoców. Ważne jest także odpowiednie nawożenie – przy zbyt dużej ilości fosforu w stosunku do azotu i potasu sytuacja będzie podobna.

Nie można dopuścić, aby dynie rosły w sposób niekontrolowany, gdyż wtedy owoce będą niewielkie. W połowie sierpnia należy wierzchołki wszystkich pędów uszczknąć tuż za ostatnim owocem, wyciąć pedy nie owocujące, a same zawiązki owoców przerzedzić do 3-4 na gałązce w przypadku dyń o dużych owacach i 7-8 w przypadku tych o rozmiarach średnich. Podczas dojrzewania owoców dynia musi mieć zapewniony regularny dostęp do wody i składników pokarmowych, za co odwdzięczy się nam smacznymi owocami odpowiedniej wielkości.

Dojrzałe dynie najlepiej przechowywać w temp .10-12 st. C. na werandzie czy poddaszu (w odpowiednich warunkach można je utrzymać w dobrym stanie nawet przez pół roku!). Nie służy im piwnica, gdyż zwykle jest tam dość wilgotno, co powoduje szybkie psucie się owoców. Również niższa temperatura panująca w pomieszczeniu, gdzie leżą dynie, może spowodować ich gnicie. Jeżeli zebraliśmy je już po przymrozkach, musimy zużyć je szybko, gdyż nawet lekko przemarznięte nie nadają się już do dłuższego przechowywania.

