Przed nami ostatnie dni sierpnia – ach, wakacje, dlaczego one są zawsze za krótkie? Koniec sierpnia to taki czas, w którym lato wciąż trwa, a jednak powoli się kończy. Niebawem zacznie się szkoła, długie letnie wieczory odchodzą, my, ogrodnicy też już trochę zaczynamy myśleć o końcu sezonu, mimo że on nadal trwa. Ogrody wciąż są w pełnym rozkwicie, aby ten stan trwał jak najdłużej, musimy je wciąż pielęgnować, dlatego podsyłamy rady na zbliżający się tydzień.
Jak nawozić trawnik
Pora na rozsypanie nawozu jesiennego, dzięki któremu trawnik lepiej zniesie zimę i będzie mniej podatny na choroby grzybowe. Teraz już nie używaj nawozów z dużą dawką azotu, by nie zachęcać niepotrzebnie trawy do wzrostu. Podczas rozrzucania nawozu uważaj – nie posypuj nawozem mokrego trawnika, bo to może mu zaszkodzić. Rzucane cząsteczki nawozu mogą się przykleić do zmoczonych ździebeł trawy i „spalić” je. W konsekwencji twój trawnik zamiast zielony, będzie zżółknięty. Podczas nawożenia chodzi o to, by granulki nawozu upadały pomiędzy liście trawy – tu, gdzie wyrastają korzenie – i by darń jak najszybciej mogła się pożywić. Dlatego najlepiej przed nawożeniem skosić suchy trawnik, potem rozrzucić nawóz, a następnie podlać. Woda zmyje z trawy granulki i rozpuści je, a cały nawóz znajdzie się tam, gdzie powinien.


Sadzimy cebulowe
Sierpień to idealny moment na sadzenie pierwszych rośli cebulowych: zimowitów, szachownic i krokusów jesiennych. Zimowity i krokusy jesienne trzeba posadzić już, gdyż niebawem rozpoczną kwitnienie. Jesienią kwitnie także żółta sternbergia i ona również powinna być teraz posadzona.
Szachownica wprawdzie zakwitnie dopiero wiosną, ale należy posadzić ją w sierpniu, czyli wcześniej niż pozostałe kwiaty cebulowe, gdyż szybko wypuszcza korzenie, które nie powinny przeschnąć oraz po to, aby dobrze ukorzeniła się przed nastaniem zimy. Sadząc szachownicę, pamiętaj, żeby na dno dołka nasypać drenaż z grubego piasku lub żwirku, który sprawi, że cebula nie będzie zagniwać w okresie zimowym. Sadzenie szachownicy na glebach gliniastych jest bardzo ryzykowne. Cebule i bulwy sadzimy na głębokość równą ich 3-krotnej wysokości.


Zachęcamy do obejrzenia odcinka o sadzeniu zimowitów na naszym kanale: Jak posadzić zimowity oraz do przeczytania artykułu: Zimowity do ogrodu.
Dzielimy piwonie
Koniec sierpnia to odpowiedni czas na odmłodzenie piwonii ogrodowych. Mimo, że piwonie w jednym miejscu mogą rosnąć kilkanaście lat, to czasem trzeba je odmłodzić. Sygnałem do odmłodzenia jest ich słabsze kwitnienie. Najpierw przycinamy mocno wszystkie liście i wykopujemy karpę. Wykopaną karpę płuczemy wodą po to, aby zmyć podłoże i odsłonić pąki odnawiające, znajdujące się u podstawy pędów. Po wypłukaniu natychmiast przystępujemy do dzielenia. Dużą roślinę możemy pociąć na kilka-kilkanaście nowych. Połamane i pocięte korzenie wyrzucamy, jedna część po podziale powinna mieć od 3–5 pąków. Po podziale piwonie sadź od razu w docelowym miejscu. Jeśli nie możesz posadzić ich natychmiast, koniecznie przysyp korzenie ziemią, bowiem przesuszenie karpy często bywa przyczyną słabego przyjmowania się roślin, a potem braku kwiatów. Pamiętaj także o tym, aby pąki znajdujące się na karpie nie zostały umieszczone głębiej niż 5 cm pod warstwą podłoża.
Jeśli interesuje Cię uprawa piwonii, obejrzyj koniecznie odcinek na ich temat, to jeden z naszych najpopularniejszych odcinków, znajdziesz go tu: Piwonie – uprawa, sadzenie, dzielenie.
W warzywniku
Zbieraj brokuły
Dobrze pielęgnowane, posadzone w żyznej glebie, w pełnym słońcu brokuły są cennym, zdrowym warzywem, które możemy jeść prosto z grządki. Aby jeść dobre, w pełni wartościowe brokuły, musimy je zebrać we właściwym czasie. Te warzywa zbieramy wtedy, gdy jeszcze nie są w pełni dojrzałe, bowiem najsmaczniejsze są w stadium nierozwiniętych, zielonych pąków.
Pojawienie się pierwszych, małych, żółtych kwiatków powinno być ważnym sygnałem ostrzegawczym oznaczającym, że za chwilę brokuły będą za stare. Brokuły z rozwiniętymi pąkami nie nadają się do spożycia.

Wysiej późne warzywa
Jeszcze w sierpniu jako poplon wysiej niektóre gatunki warzyw, które zbierać będziecie jesienią lub zimą. W tym miesiącu możecie pokusić się o wysianie: roszponki, sałaty, rzepy, kapusty pekińskiej, szpinaku, szczawiu, rzodkiewki i skorzonery.
Rzepę wysiewamy w rzędach co 30 cm, w rzędzie po wschodach zostawiamy rośliny co 15 cm. Kapustę pekińską siejemy do połowy miesiąca, warzywo to wymaga sporo wody oraz nawozów i konieczna jest ochrona przeciw szkodnikom; po wschodach siewki należy przerwać, pozostawiając najmocniejsze rośliny. Szpinak siejemy w rzędach odległych o 20–30 cm, po kilku tygodniach od wschodów trzeba dokarmić szpinak nawozem mineralnym. Skorzonerę możesz wysiać na przełomie sierpnia i września, pozostanie w gruncie przez zimę i zbierzecie ją w następnym roku. W tym miesiącu siej szczaw; gdy wytworzy 4–5 liści, część zbierz i przeznacz do bezpośredniego spożycia, gdyż młode liście zawierają znacznie mniej kwasu szczawiowego, niż starsze.

Więcej porad na temat uprawy ogrodu szukaj w Planerze Zaradnego Ogrodnika. Znajdziesz w nim ogrodnicze porady na każdy tydzień roku. Planer zawiera także kalendarze cięcia roślin, siewu kwiatów jednorocznych, siewu warzyw oraz sadzenia kwiatów cebulowych. To prawdziwa skarbnica wiedzy. Dzięki Planerowi Zaradnego Ogrodnika już zawsze będziesz wiedzieć co, jak i kiedy robić w ogrodzie!