
PÓŹNE BORÓWKI
Aby mieć we wrześniu smaczne borówki amerykańskie, posadź późne odmiany, takie jak ‘Brigitta Blue’, ‘Darrow’, ’Eliot’
MŁODE FASOLNIKI
Nie zwlekaj ze zbiorami fasolnika, gdyż najlepsze są młode strąki – takie, w których nie zaznaczają się nasiona


BIAŁE POZIOMKI
Właśnie dojrzewają białe poziomki z wiosennego siewu. Są równie pyszne, jak te czerwone, mają bardziej wydłużone i większe owoce
PODZIEL RABARBAR
Aby odmłodzić rabarbar, przytnij wszystkie liście przy ziemi, wykop karpę, podziel i posadź na nowym miejscu


SPRZĄTAJ DOKŁADNIE Z GRZĄDEK
Jeśli kończysz uprawę na jakiejś grządce, zbierz dokładnie wszystkie roślinne resztki, a już szczególnie takie, które noszą ślady chorób. Jeśli je zostawisz, mogą zainfekować glebę i w przyszłym sezonie będziesz mieć nie lada problem
PRZYGOTUJ GLEBĘ POD SADZENIE DRZEWEK OWOCOWYCH
Niebawem w punktach sprzedaży roślin pojawią się drzewa owocowe z gołym korzeniem – jeśli planujesz zakup i sadzenie drzewek już teraz odpowiednio przygotuj glebę


ZRÓB PRZETWORY Z MALIN
Maliny, które nadal obficie owocują, świetnie nadają się na różne przetwory. Wykorzystaj to, zrób dżemy, nalewki, soki, aby w zimowe chłodne wieczory móc rozkoszować się smakami lata
