PODZIEL BRUNNERY I HOSTY
Jeśli brunnery i hosty w twoim ogrodzie wypuściły już pędy, możesz je wykopać i podzielić. Część sadzonek możesz posadzić w inne cieniste miejsca, inne – do ozdobnych donic, jeszcze inne do doniczek przemysłowych – i trzymać w zapasie „pod ręką”.
PRZYTNIJ AGRESTY I PORZECZKI
Agresty i porzeczki w formie krzaczastej, jak i te szczepione „na nóżce” – te świeżo kupione i posadzone – wymagają cięcia zaraz po posadzeniu. W kwietniowym numerze „Twojego Ogrodnika” na stronie 25 zamieściliśmy rysunki, które ułatwią ci to zadanie.
USZCZKNIJ GROSZKI
Siewkom groszków ozdobnych, gdy osiągną ok. 10 cm wysokości, trzeba uszczknąć wierzchołek (nad parą liści), co wzmocni roślinki i spowoduje, że będą się krzewić
PRZYTNIJ BRZOSKWINIĘ
Brzoskwinie tniemy co roku – wytnij zupełnie wszystkie słabe, połamane gałązki oraz te cieńsze niż ołówek. Te, które mają grubość przynajmniej małego palca, przytnij zdecydowanie – tnąc nad 3 pąkiem.
ODMŁADZAJ BYLINY
Wiosna to dobry czas na dzielenie bylin. Jeśli w twoim ogrodzie są byliny, które pośrodku mają zbrązowiałe, martwe części albo które słabo kwitły w zeszłym roku, musisz ja odmłodzić, najlepiej przez podział. Jeśli nie wiesz jak to zrobić – koniecznie zajrzyj na stronę 19 do kwietniowego numeru „Twojego Ogrodnika”; zamieściliśmy tam zdjęcia pokazujące krok po kroku jak odmłodzić byliny.
SKRÓĆ LAWENDĘ
Lawendę przytnij mniej więcej w połowie zielonych pędów
DZIEL TRAWY
Jeśli trawy ozdobne rozpoczęły wzrost, możesz rozpocząć rozmnażanie ich przez podział
PRZYTNIJ RÓŻE
Przytnij róże wielkokwiatowe i rabatowe, zostawiając po 2-3 pączki na pędzie. Rób to wówczas, gdy pączki zaczną lekko nabrzmiewać